Tagonius

Vinagres Ovilo – Bodegas Tagonius

Het wijnhuis
Bodegas Tagonius werd in juni 2000 opgericht en de wijnen die er worden geproduceerd zijn in korte tijd tot de beste van Spanje gaan behoren.

De streek

De wijnstreek staat sinds 1990 bekend onder de naam D.O. (Denominación de Origin) de Madrid. Hoewel de streek vaak zelfs niet bekend is bij de Madrilenen waren er tot het begin van de 20ste eeuw meer dan 60.000 hectare aan wijngaarden. Hieraan kwam een einde door de phyloxera (druifluis) die eind 19e eeuw het grootste deel van de Europese wijngaarden vernielde.
Gelukkig is er door nieuwe aanplant een schitterend potentieel aangelegd waardoor er weer fantastische wijnen gemaakt worden.
De wijngaarden, de wijnmakerij en de kelders bevinden zich in Tielmes, ongeveer 45 km ten zuidoosten van Madrid aan de oevers van de rivier de Tajuña. In de Romeinse tijd stond de rivier bekend onder de naam Tagonius.
De wijngaarden beslaan circa 35 hectare en bevinden zich op de beste wijnbouwgrond van La Veguilla. De druivenrassen die worden verbouwd zijn Tempranillo, Syrah, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Garnacha en Malvar.
De druiven worden met de hand geplukt en in kleine plastic bakken naar de kelders vervoerd waar een nauwkeurig selectie van de beste druiven wordt gemaakt.

De kelders

De kelders zijn imposant en behoorden oorspronkelijk aan een coöperatieve wijnmakerij. De gebouwen zijn helemaal opnieuw ingericht en van de meest moderne technieken voorzien. Het hele proces van wijnbereiding tot en met de uiteindelijke botteling en verpakking vindt hier plaats.
De kelders waar de wijn wordt bereid zijn uitgerust met roestvrijstalen tanks met koelinstallatie en zijn van verschillend formaat. Hierdoor is het mogelijk om voor de gisting, de gekneusde druiven twee à drie dagen te weken bij lage temperatuur (onder 12° C). ‘maceration prefermentaire a froid’ toe te passen Dit stabiliseert de kleur en geeft de wijn meer structuur. De potentiële fruitgeuren en -smaken van de druiven worden hiermee optimaal naar boven gehaald.
De kelders tellen, al naar gelang het oogstjaar, tussen de 2.000 en 2.500 vaten van Frans eiken. Deze vaten worden geleverd door de meest prestigieuze producenten zoals Radoux, Vicard, Demptos, Seguin Moreau en Syvian. Ook worden er enkele vaten van Amerikaans eiken gebruikt van Magregnan en Vicard.
Sinds de oprichting in 2000 is de productie steeds toegenomen en produceert het wijnhuis nu zo’n 500.000 flessen per jaar. Mede door goede beoordelingen van de Tagonius-wijnen door Robert Parker, wordt er ook een grote internationale doorbraak verwacht. Wellicht is het daarom verstandig wat wijnen van het huis Ovilo in uw voorraad op te nemen.

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *