Sedó Barceló

Celler Familia Sedó Barceló
Het wijnhuis
De wijnen van dit huis zijn een onderdeel van een klein agrarisch bedrijf waar naast druiven ook olijven, perzikken, amandelen, hazelnoten en walnoten worden verbouwd. Tevens maken zij honing en olijfolie die vanuit hun Agrobotiqa verkocht wordt.
Het totale oppervlak voor de wijngaarden bedraagt circa 15 hectare met totaal 50.000 planten. De familie vind het vanzelfsprekend dat de gronden op duurzame wijze verbouwd worden maar heeft vanwege het lokale productiekarakter geen certificeerbehoefte.
De streek
Onder de overkopelende naam van D.O. Catalunya vallen diverse kleinere D.O.’s. Een daarvan is D.O. Priorat. Dit is direct ook een heel bijzondere D.O. omdat Priorat naast Rioja de enige is die ook het D.O.Ca mag voeren. Ofwel het keurmerk voor wijnregio’s die gedurende decennia hoogstaande kwaliteit wijnen leveren.
De regio Priorat is een nogal onherbergzaam gebied zuidwestelijk van Barcelona. Ingeklemd tussen ruige bergketens wordt hier sinds de komst van de Romeinen al wijn gemaakt. Het gebied is vulkanisch van oorsprong, wat ervoor zorgt dat de bodem unieke kenmerken heeft. De basis, ‘llicorella’ geheten, bestaat uit roodachtig en zwart leisteen met kleine deeltjes mica – een soort kwartsiet – die de warmte weerkaatsen en in zich opslaan. De toplaag, die bestaat uit gebroken leisteen en mica, is 50 cm dik, waardoor de wortels van de wijnstok diep de grond in moeten op zoek naar regenwater, voedingsstoffen en mineralen. Deze unieke eigenschappen dragen bij aan de kwaliteit van de wijn en zorgen er ook voor dat de wijnstokken tijdens de voor het gebied zo kenmerkende zware regenval en stormen stevig in de grond verankerd staan. Deze factoren maken dat de oogst zelden meer dan 2.000 liter per hectare is en dat is heel weinig. Maar het sap is zeer rijk, geconcentreerd en mineralig en dat geldt ook voor de wijn.

Priorat dankt de huidige bekendheid aan enkele vooruitstrevende wijnmakers die eind vorige eeuw in de nauwe dalen en op de steile heuvels wijngaarden met de Garnacha druif beplantten. Een definitieve doorbraak kwam toen de ambitieuze wijnmaker Alvaro Palacios zijn Priorat van oude stokken in 1993 voor meer geld op de markt bracht dan de tot dan toe duurste wijn van het land. Kenners waren overtuigd, want deze rode wijn uit Priorat was de prijs waard. Sindsdien gaat het goed met de geconcentreerde, stevige wijnen uit Priorat.

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *