Santiago Roma
Het wijnhuis
Bodega Santiago Roma is geboren uit een droom om een uitzonderlijk kwaliteit wijn te produceren met respect voor de ambachtelijke tradities. Het realiseren van een wijn met persoonlijkheid, groot gebracht door de eigenaren die het gehele proces van de aarde tot aan de fles begeleiden.
Het wijnhuis is gelegen in een oude gerenoveerde boederij. De noordelijke helft daarvan ligt onder de grond waardoor het wijnhuis mooi geintergreerd is tussen de wijngaarden. De vallei Salnes en de eigen 6 hectare wijngaard zijn vanuit de bodega goed te zien. De opbrengst van de gronden is goed voor circa 70.000 liter wijn op jaar basis.

De streek
Het spectaculaire succes van de geurige, fruitige witte wijnen van Rías Baixas heeft de Galicische wijnmakers veel optimisme gegeven. Ook hier geldt dat de productie sinds de toekenning van de D.O. statuts in 1988 flink is toegenomen. Producenten zijn zowel moderne coöperaties als kleinschalige ambachtelijke producenten – hier ‘adegas’ geheten, de Galicische naam voor bodega’s – waarvan sommige nu ‘voorbeeldwijnen’ van verbazingwekkende kwaliteit en complexiteit maken. Het brede, massale succes van de jonge Albariñowijn heeft wijnmakers er ook toegezet te gaan experimenteren met rijping op hout en op fles. Belangrijke beperking binnen de regels van de D.O. is dat de wijnen niet als bulkwijn verkocht mogen worden en een waarborg moet zijn voor de kwaliteit die de D.O. na streeft.

De weg naar de D.O. status werd geplaveid door de Albariñodruif. In 1988 kreeg het gebied een volledige D.O.-status na een periode waarin er veel herplant werd. Binnen de D.O. zijn er twaalf inheemse druivensoorten toegestaan, maar op 90% van de wijngaarden staat één druivensoort aangeplant; de inheemse Albariño. Deze druif groeit ook ten zuiden van de grens met Portugal, waar hij verantwoordelijk is voor de Vinho Verde. Afhankelijk van de vier onderscheidende regionale subzones varieert de typische fruitigheid.

De regio kent veel vochtgerelateerde problemen in de wijngaarden en soms is er dan ook botrytis. De wijnstokken worden dan zodoende vaak traditioneel geleid op granieten pergola’s, ‘parrales’ geheten, om te zorgen dat ze van de vochtige grond af komen en om ze beter bloot gesteld worden aan de zomerzon. De opbrengsten per hectare zijn relatief hoog vergeleken met andere Spaanse wijnbouwgebieden.

In de regio wordt tegenwoordig steeds meer biologisch gewerkt. Zo kweken veel wijnmakers inmiddels hun eigen natuurlijke gist en wordt al meer dan 500 hectare wijngaard biologisch bewerkt.

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *