Miguel Merino

Het wijnhuis Miquel Merino

De lang gekoesterde wens om een eigen kleine Bodega te hebben, waar een paar flessen wijn van de best mogelijke kwaliteit gemaakt konden worden, werd in 1993 bewaarheid. In het hart van de Rioja Alta ligt Briones waar Miguel Merino oude wijngaarden op kalkrijke grond trof. De beplanting was vanzelfsprekend met de iedereen bekende Tempanillo druif. Hij besloot om in het artistieke en historische Briones zijn Bodega te starten.
Twintig jaar geleden begonnen ze met het restaureren van een 19e eeuws huis waarbij op het bijbehorende land alle vinificatie benodigdheden werden gerealiseerd.d voor de vinificatie en bottelinggeretaureerd.

De bodega behoort tot een van de jongste en kleinste van Spanje en bevind zich sinds de eerste oogst in 1994 onder de meest prestigieuze wijnen van het land. Doel van Miguel Merino is om te groeien, niet in kwantiteit, maar in constante verbetering van de stijl en het streven het beste uit iedere druif en vat te halen. De wijngaarden van de bodega liggen op 550 meter boven zeeniveau rondom Briones en hebben als gezegd zeer oude planten, geplant tussen 1931 en 1963. Op laagrenderende kleigrond welke wel kalkrijk is kennen de planten een zuid zuidwesten zonorientatie.

De streek
Rioja was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de D.O.-status kreeg en in 1991 promoveerde naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het betreft de hoogste categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien.

De streek staat bekend om zijn rode wijn van met name de Tempranillo. Dit is de meest edele van de inheemse Spaanse druivensoorten. Deze druif zorgt voor de elegantie van de wijn, de concentratie van de aroma’s en de complexiteit aan smaken. Het is dit element, samen met de rijping op vat, dat deze wijnen hun persoonlijkheid en individualiteit geeft.

Tegelijkerheid hebben de Riojaproducenten in hun streven naar perfectie zich constant ontwikkeld. Dit heeft zeker bijgedragen aan het prestigieuze beeld dat er bij consumenten ten aanzien van Rioja heerst. Het heeft er daarnaast voor gezorgd dat Rioja wijnen over de gehele wereld als referentie worden gebruikt.

Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan Riojastijlen. Zo zijn er Varietal wijnen, geblende wijnen waarbij de nadruk van hout naar fruit is verschoven; biologische wijnen en aan de bovenkant van de markt Reserva’s en Gran Reserva’s is.
De uitgebreide ervaring van wijnboeren en producenten in de D.O.Ca heeft geleid tot een natuurlijke selectie van druivensoorten die het meest geschikt zijn voor het klimaat en de bodem van de regio. De uitkomst van dit natuurlijke selectieproces is een serie van zeven druivensoorten die nu worden toegestaan binnen de D.O.Ca Rioja: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo en Graciano voor rode wijnen; Viura, Malvasia en Garnacha Blanca voor witte wijnen. Tempranillo is ongetwijfeld de meest karakteristieke soort voor de D.O.Ca, de essentie van de identiteit van de wijn, een blauwe en één van de meest nobele druivensoorten ter wereld. Deze soort staat in 65% van de wijngaarden aangeplant, is enorm veelzijdig en geschikt om uitgebalanceerde wijnen mee te maken, die door lange oudering alleen maar groeien in kwaliteit.

Miguel Merino Viñas Jóvenes | Rioja | Temperanillo
Viñas Jóvenes

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *