Bodega Lamarca Wines

Lamarca is een jong bedrijf opgericht door een groep wijnbedrijven die zich het lot van de uitstervende inheemse rassen aantrok. Samenwerkend onder de naam Lamarca en Vinos Divertidos brengt Lamarca vooral wijnen met een glimlach. De wijnen worden gepresenteerd met een soort frisheid, jeudigheid en opwinding. Ze willen innovatieve, onderscheidende ‘fun’ wijnen realiseren waar de aanwezigheid van fruit overheerst. Dit willen ze presenteren in een licht en luchtig interieur die vreugde los maakt.
Lamarca staat voor: Vreugde met wijn!

De streek

Somontano verkreeg in 1983 zijn D.O.-status na een lange strijd door lokale wijnbouwers; sinds die tijd heeft de D.O. indrukwekkende resultaten laten zien.
De wijngaarden liggen in de uitlopers van de Aragonese Pyreneeën en beschikken over een ideale hoogte en klimaat naast een interessante reeks druivensoorten. De wijnmakerijen stellen zich tot doel om hoogkwalitatieve, unieke wijnen te maken. Eén van de typische kenmerken van de wijnen uit dit gebied is het blenden van nieuwe – en oude druivensoorten.

De wijnen worden gemaakt van dertien inheemse en buitenlandse druivensoorten en tonen een verfrissende lichtheid en verfijndheid. Eén van de sleutelfactoren in het succes ligt in de bereidheid veel inspanning te verrichten op het vlak van onderzoek. Tien jaar na het ontstaan van de D.O. was de export al verdubbeld en nog steeds is de regio volop in ontwikkeling. Somontano heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een wijnstreek die zich nu kan meten met de grootste Spaanse klassieke wijnen.

Met een gematigd continentaal klimaat en bescherming van de Pyreneeën tegen de noordenwinden liggen de wijngaarden vaak in weelderig groen. Ze zijn vaak sterk geterrasseerd op een hoogte tussen de 350 en 650 meter. De bodem bevat veel zandsteen en klei (vandaar zijn helderrode kleur) en dichtbij de rivieren bevat deze ook alluviaal materiaal. Het kalksteengehalte zorgt dat dit een ideale bodem voor wijnstokken is. Hij is arm, heeft een uitstekende doorlatendheid en is opvallend gezond. De temperaturen zijn ondanks de bescherming van de Pyreneeën extreem, waardoor het in de winternachten flink kan vriezen. De wijnbouwers zijn gewend om om te gaan met vorst, droogte en extreme hitte in de zomer. Forse temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de zomer creëren juist uitstekende omstandigheden voor het rijpen van de druiven.

Het karakter van de wijnen uit Somontano komt voort uit de inheemse druivensoorten en uit de blend met andere wijnen. Hun lichte fruitigheid en zuurgraad geeft een zeer persoonlijke noot aan de wijn. De rode wijnen uit Somontano zijn over het algemeen diepgekleurd met een hoog tanninegehalte en een juiste zuurgraad waardoor deze goed kunnen ouderen. De witte wijnen zijn levendig en fris, met een stevige body en een bleke kleur. De rosé’s worden gekenmerkt door een breed scala aan kleuren en zijn fruitig, fris en mild van smaak.

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *