Keuze wijnglas belangrijk?

Na een zorgvuldige keuze in de (wijn)winkel of je eigen wijnkelder wil je volop genieten van je wijn. Alles stem je af op dat moment. Kaarsjes op de tafel, een lekkere bank of stoel staat klaar, de hapjes zijn geregeld en het eventuele gezelschap is uitgenodigd. Kortom je hebt overal aan gedacht. Maar, hoe zit het met je wijnglazen?

De keuze van het glas blijkt een bepalende factor van hoe je wijn uiteindelijk zal smaken. In onderzoek is dit al meerdere keren aangetoond. Test het zelf eens. Neem verschillende wijnglazen (van vorm, grootte en dikte van het glas) en schenk vervolgens dezelfde hoeveelheid van dezelfde wijn in. Je zal merken dat de wijn telkens een ander gezicht toont en verschillend zal ruiken en smaken. Net zoals er bij elke biersoort een verschillend bierglas hoort, hoort er ook bij elke soort wijn een ander wijnglas.

Veel Nederlanders maakt het weinig uit in welk glas de zorgvuldig uitgekozen wijn geschonken wordt. Toch doe je jezelf en de wijnboer hiermee tekort.

Je krijgt namelijk minder wijn voor je geld, omdat de wijn haar ware kwaliteit niet kan tonen. Kleur, geur, smaak en temperatuur worden door het gebruik van een verkeerd glas beïnvloed. Ook kan de wijn niet volledig het levenswerk van de wijnboer tot uiting brengen. Het wordt in sommige gevallen zelfs onrecht aangedaan.

Keuze van uw wijnglas

Met de keuze voor een juist glas komt het levenswerk van de wijnmaker extra uit de verf en krijgt u de wijnkwaliteit waarvoor u gekozen heeft. De investering in ‘goede’ wijnglazen zal zichzelf ruimschoots terugbetalen in het glas.

Wat zijn de eisen aan een goed wijnglas?

In het algemeen geldt dat een wijnglas:

  • een ruime kelk heeft, die naar boven toe iets toeloopt (inhoud 25-33 cl)Keuze van uw wijnglas 3
  • een steel die gemakkelijk vasthoudt
  • stevig op de voet staat
  • goed schoon en reukvrij is
  • bij voorkeur van ‘kristal’ is
  • niet bedrukt en kleurloos is

Met een fijn glas is het dubbel genieten!
Kijk voor fijne glazen eens in onze aanbiedingen van Schott Zwiesel.

TIP: Bewaar je glazen nooit op hun kop.
Glazen die op de kop staan nemen snel de geur op van de materie waarop ze staan. Aangezien de lucht die zich in het glas bevindt niet weg kan, zal die bederven. Zet glazen dus altijd rechtop en neem het beetje stof dat eventueel in het glas valt voor lief. Dat is veel minder erg dan de muffe geur die zich in het glas nestelt.