Het wijnhuis
Negen kleine wijnproducenten vormen samen het wijnhuis Castell d’Or. Vanuit diverse subregio’s binnen de de grote overkoepelende D.O. Catalunya produceren zij in Vilafranca de Penedes hun hoge kwaliteit wijnen. Hier worden de kennis en ervaring van alle verschillende eigenaren gecombineerd met de technici en oenologen van de cooperatie. De moderne faciliteiten welke de cooperatie tot haar beschikking heeft zijn louter toe te schrijven aan de gezamenlijke inspanning van de 9 eigenaren. Het biedt hen de mogelijkheid kosten voor innovatie, marketing en distributie laag te houden.
Naast de kwaliteitswijnen die zij voortbrengen beheren zij ook een argoshop keten.
De wijnkelders bevinden zich in l’Espluga de Francolí, Barberà de la Conca or Vila-rodona in zogenoemde Catedral del Vi (wijnkatedraal). De gebouwen voor de wijnindustrie uit het begin van de 20ste eeuw werden vaak gebouwd door volgers van Antoni Gaudi.

De streek
Onder de overkoepelende naam van D.O. Catalunya vallen diverse kleinere D.O.’s. Een aparte status hierbinnen heeft de D.O. Cava. Deze D.O. bestaat specifiek voor mousserende wijn welke in Spanje en voor ruim 85% in Penedes geproduceerd wordt. Het procedee om tot Cava te komen, is geheel identiek aan de methode welke voor Champagne, Cremant, Spumante en bijvoorbeeld Sekt gebruikt wordt. Het onderscheid tussen deze wordt allereerst veroorzaakt door verschil in de druifrassen.
In Spanje zijn de toegstane druifrassen: Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Subirat, Garnacha, Moastrell, Chardonnay, Pinot Noir en Trepat. Uit de cuvee wordt vervolgens één van de zeven types Cava gemaakt, die door de mate van restsuiker van elkaar te onderscheiden zijn. Op het etiket kunt u op basis van de volgende beschrijving bepalen wat u lekker vindt:
• – Brut nature is zonder toevoeging van suiker;
• – Extra Brut heeft niet meer dan 6 gram per liter;
• – Brut 6 tot 15 gram per liter.
• – Extra Seco 12 tot 20 gram per liter;
• – Seco 17 tot 35 gram per liter;
• – Semi Seco 33 tot 50 gram per liter;
• – Dulce is meer dan 50 gram per liter.
Naast het suikergehalte bepaalt de rijping voor een deel de smaak van de cava. Standaard rijpt de cava negen maanden op fles, maar er zijn ook cava’s die minimaal dertig maanden op fles rijpen.

Het Spaanse woord Cava betekent letterlijk (ondergrondse) kelder. Het werd vervolgens ook de term voor de productiemethode die in het Spaans ‘método tradicional’ heet en die tegenwoordig beschermd is. Tegenwoordig staat Cava op de ranglijst van verkopen van mousserende wijn na Champagne op een goede tweede plaats. Waarbij verrassend genoeg Cava haar snelle ontwikkeling en bekendheid te dank heeft aan de Fransen. Door de phylloxera (druifluis) werden de Champagnewijngaarden volledig verwoestte en werd als vervanging veel cava geimporteerd.
Het hart van de Cava klopt in Sant Sadurní d’Anoia. De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen tussen de kustvlakte en de meseta, ookwel de Midden-Penedès. Het is een gebied met een diepe kleiachtige kalkbodem die water goed vasthoudt. De wijngaarden liggen hier op 200 tot 500 meter boven zeeniveau en de druiven krijgen voor een goede rijping voldoende zonlicht vanuit het zuidoosten.
Het uiteindelijke karakter van een Cava wordt bepaald door de blend van de beschikbare druifsoorten van ieder Cava-huis. Parellada zorgt voor een romige en zachte body naast een verfijnd aroma met wat citrustonen, Macabeo zorgt voor een knisperige frisheid en fruitige zuren, Xarel-lo geeft rijpheid, body en structuur, mits deze op het juiste moment geoogst is en op de juiste wijze is gevinifieerd. De Cava’s die grotendeels of geheel gemaakt zijn van Chardonnay hebben geen smaaktechnische overeenkomsten met de klassieke Cava’s maar kunnen fantastisch zijn.
Wijnbereiding
Elke druivensoort en oogst van iedere wijngaard wordt apart vergist en gevinifieerd om te zorgen dat de verschillen in rijpheid en kwaliteitsontwikkeling in stand blijven. De meeste producenten gebruiken pneumatische persen of persen met een rubberband om vervolgens de ontstane most in gekoelde tanks te klaren en te ontdoen van alle onzuiverheden. Als de most helder is, vindt gedurende drie weken een temperatuurgecontroleerde gisting plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurbeheersing tot 18°C. De wijn wordt vervolgens afgekoeld om het wijnsteenzuur te laten neerslaan.
Het maken van de blends vindt plaats in december of januari. Een typerende mix voor Cava bestaat uit de drie klassieke Catalaanse druivensoorten 50% Macabeo, 30% Xarel-lo en 20% Parellada. Ook andere verhouding zijn mogelijk. Buiten
Het maken van de blend wordt gevolgd door de tirage waarbij de wijn wordt gebotteld met een ‘licor de tiraje’ (een afgemeten hoeveelheid rietsuiker en gist) en afgesloten met een dop met een omgekeerd bakje waar uiteindelijk het bezinksel in terecht komt. De wijn moet vóór ontkurking (‘degüelle’) tenminste negen maanden rusten op zijn bezinksel. Gedurende deze termijn werken de gisten op de aanwezige suikers in, zodat kooldioxide ontstaat. Veel vaker duurt het veel langer dan negen maanden voordat de Cava ontkurkt wordt. Uiteindelijk is het tijd voor het opschudden ‘removido’ of ‘remuage’ van de flessen, waardoor de gistcellen openbarsten en hun kern wordt opgelost in de wijn, wat er letterlijk voor zorgt dat er body wordt toegevoegd door middel van autolyse.
Ontkurking gaat machinaal door de flessen omgekeerd door een ijskoud zoutbad van -25°C te leiden. Na ca. tien minuten zijn de flessenhalzen bevroren en verwijdert een computergestuurd systeem de dop en het bezinksel en vult deze het beetje verloren wijn aan met ‘licor de expedición’, een mix van sacharose opgelost in druivenmost, wijn en een variabele hoeveelheid suiker, afhankelijk van de gewenste zoetheid van het eindproduct. De bottellijn zorgt tot slot voor de kurk, de muselet (het metalen draadkapje) en de capsule en zorgt dat de fles is gewassen en geëtiketteerd voordat deze in dozen wordt ingepakt. De kwaliteit van cava is herkenbaar aan de vierpuntige ster onderop de kurk.

Voeg commentaar toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *